Verkoop nieuwbouw boven verwachting | Marketing voor Makelaars

Verkoop nieuwbouw boven verwachting

In 2013 hebben ontwikkelaars en bouwondernemers 14.769 nieuwe koopwoningen verkocht. Dat is 3 procent meer dan in het jaar ervoor en beter dan verwacht. Dit meldt vandaag de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

Het maandgemiddelde in 2013 kwam uit op 1.230 woningverkopen, terwijl vooraf 1000 verkopen waren verwacht. Het tweede halfjaar was bovendien beter dan het eerste halfjaar.

“De richting omhoog is dus terug, maar erg spectaculair is het allemaal nog niet, zeker gelet op de extreem lage hypotheekrente in vooral de tweede helft van het jaar”, stelt de NVB.

In regionaal opzicht zijn de verschillen enorm. De zogeheten overloopprovincies als Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel, scoren net als in voorgaande jaren beter dan de andere provincies. In Gelderland bijvoorbeeld steeg de verkoop van nieuwe koopwoningen met 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor, in Overijssel met 11 procent en in Noord-Brabant met 8 procent. Ook Zuid-Holland zit ditmaal flink in de plus (+9 procent). Zwaar tegenvallende prestaties zien we daarentegen in Limburg, Zeeland. Ook de Randstadprovincies Noord-Holland en Utrecht moeten opnieuw dalende verkopen van nieuwe woningen noteren. Grote verschillen zijn er ook tussen de verkoop van eengezinswoningen (+10 procent) en die van appartementen (-8 procent).

De verwachting is dat 2014 opnieuw in het teken van (verder) verkoopherstel zal staan. Voor heel het jaar verwacht NVB gemiddeld 1.500 tot 1.700 woningverkopen per maand. Dat komt neer op zo’n 18.000  tot 20.000 verkopen over heel 2014.

“Hoe mooi deze stijging op zich misschien ook lijkt, in het licht van de historie stelt het weinig voor. Voor de crisis waren maandelijkse verkoopcijfers van 4.000 tot 5.000 nieuwe woningen nog heel normaal. 2014 wordt dus duidelijk een ‘tussenjaar’. In die tijd zal de bouw naar een nieuw evenwicht zoeken”, aldus de NVB.

BRON VERMELDING: NVM actueel